• Skreien er tilbake i 2025. Takk for en flott sesong!
Payment with Klarna Payment with Nets Payment with Vipps

Fiskebruk med røtter i middelalderen

Dronebilde av Torsvågbruket på Vannøya

Det tradisjonsrike Torsvågbruket ligger på Vannøya - ytterst ut mot Norskehavet i Karlsøy kommune. Bruket er en del av NORFRA-konsernet og i høysesongen vinterstid sysselsetter bruket 24 helårs- og 7 sesongansatte medarbeidere. Selve fiskeværet Torsvåg har trolig eksistert siden middelalderen og funn av gravrøyser og  steinaldertufter i og rundt Torsvåg, tyder på at det har vært folk her i historisk lang tid. Ifølge et gammelt sagn gjengitt i  Magdalene Thoresens  «Billeder fra Midnatsolens Land» (1886), fikk plassen sitt navn da Tore Hund fra Bjarkøys fire brødre, Tor, Grim, Bur og Getmund kom til Vanna og bosatte seg på hvert sitt sted. Disse stedene fikk så navnene Torsvåg, Grimsholmen,  Burøy (sund) og Jetnes.

Kortreist fangst fra lokal fiskeflåte

Sjark som fisker etter sei utenfor Vannøya

Til Torsvågbruket kommer den lokale fiskeflåten daglig inn med alt som både hjertet og ganen kan begjære av sesongens aller ferskeste fisk. Fiskebruket startet med direktebestilling av fersk fisk og klippfisk som en forsøksordning høsten 2020, og responsen ble rekordstor over natten. Med ny nettbutikk utvides denne virksomheten betydelig, og nå kan både store og små husholdninger rundt Tromsø og Hansnes bestille skikkelig fersk fisk, klippfisk og tørrfisk direkte fra bruket. Kjapt, enkelt – og uten fordyrende mellomledd.

Bærekraft er mer enn bare et pynteord

Vi forsøker alltid å avsette så små miljøavtrykk som mulig med virksomheten vår, og har alltid vært opptatt av å utnytte ressursene i havet på en ydmyk og forsvarlig måte. Absolutt alt fiskebruket får inn fra båtene kommer til nytte i én eller annen form: Det meste blir mat, fiskehodene tørkes for eksport og innmaten går til enzymproduksjon. På emballasje har bransjen enda en lang vei å gå, da det per dags dato ikke finnes gode alternativer til plast. Men vi gjør så godt vi kan og eskene som fisken pakkes i er produsert av resirkulert materiale.

Men vårt miljøansvar stopper ikke ved kaikanten, derfor har vi nå investert i egen el-varebil som bringer fisken ut til deg. Fersk fisk, levert med god samvittighet. Slik håper vi å bidra med vår del til miljøet.