• Skreien er tilbake i 2025. Takk for en flott sesong!
Payment with Klarna Payment with Nets Payment with Vipps

Slik vanner du ut klippfisk

|8/12, 2021

Slik vanner du ut klippfisk

Klippfisk er torsk som både er saltet og tørket og må derfor vannes ut før bruk. Dette kan ta opptil flere dager avhengig av størrelse på stykker, husk å beregne god tid til å vanne ut klippfisken før selskapet.

Slik gjør du det

Hvor lenge man skal vanne ut klippfisken kommer an på tykkelsen på fisken. Et godt tips i så måte kan være å beregne ett døgn utvanning per centimeter tykkelse på fisken - målt der stykkene er tykkest. Gjør så:

  1. Om behov for oppdelt fisk (se oppskrift) Skjær fisken i stykker på ca. fem centimeter. Dersom du ønsker å fjerne skinn og bein kan dette gjøres før utvanning.
  2. Skyll klippfisken i kaldt vann slik at løst salt på overflaten fjernes.
  3. Legg stykkene på en rist eller lignende som hever dem fra bunnen og plasser risten i en passe stor bolle, balje eller kjele med vann. Dette slik at saltlaken legger seg under fisken. Har du ikke tilgang til rist kan du bytte plass på fisken med jevne mellomrom slik at ikke enkelte stykker blir liggende i saltlaken under hele prosessen. Vannet skal være under 4 °C og dekke all fisken helt.
  4. Sett bollen i et kjøleskap eller et annet kjølig rom.
  5. Bytt vann en til to ganger daglig.

Smakssansen er din beste venn

Som nevnt beregner vi ca. tid på utvaning basert på tykkelsen på fisken, men smaken er som baken så den aller beste indikasjon får du ved å teste fisken underveis. Riv av en liten bit og smak på denne så vet du fort om den trenger å stå lengre. Saltet tar livet av det meste så dette kan du gjøre trygt selv om fisken er ustekt.

TIPS! Ferdig utvannet klippfisk kan fryses

Etter at klippfisken er ferdig utvannet har den økt ca. 35 prosent i vekt. Den ferdig utvannede klippfisken kan også fryses ned så er den klar til en senere anledning.