• Skreien er tilbake i 2025. Takk for en flott sesong!
Payment with Klarna Payment with Nets Payment with Vipps

Den store Skreimølje guiden

|17/01, 2022

Den store Skreimølje guiden

Når skreien er kommet tilbake er ikke tiden inne for å slappe av, nå skal det jobbes på og konkurransen er stor mellom fiskerne. Det gjelder å hale i land så mye fangst som mulig, gjerne til sjalu blikk fra nabo båten. Slik var det i riktig gamle dager og slik er det fortsatt i dag. Ingen kan si noe på konkurranseinstinktet til Nordlendingen. 
 
Nettopp slik oppstod vår folkekjære nord-norske nasjonalrett; Mølje. Med dårlig tid og sparsommelig kokeplass, så hev fiskerne torsk, lever, rogn og poteter i en gryte. Det var ikke særlig delikat, og så akkurat ut som vi har navngitt retten, en real mølje! Men med nydratt fersk fisk var det ingenting å si på smaken, og fiskerne fikk i seg et kvalitets måltid stappfullt av næringsstoffer og energi for videre konkurranse. 

I dag bruker vi gjerne flere kasseroller under kokingen for å gjøre retten mer presentabel, men smaken den er den samme gode. 

I denne guiden har vi samlet all info du trenger for å lage tradisjonell mølje, samt lokale varianter og tilleggs retter som kan være spennende å teste. Har du noen tips ta gjerne kontakt så vi kan legge dette til!  

Skreimølje

Rogn 

Rogna trenger lengst koketid, så vi anbefaler å starte med denne. Vask rogna forsiktig I kaldt vann og fjern løse hinner. Kok opp vann med salt (vi beregner ca. 1ss salt per liter med vann). Skru så ned varmen på platen og la rogna trekke I ca. 40 minutter avhengig av størrelse på rogna. Den skal ikke kokes.
 
TIPS: Noen bruker å pakke rogna i matpapir så den holder formen under trekking. Vi har ikke prøvd dette selv men det kan være aktuelt å teste om du plages med at rogna går i stykker. 

Potet 

Her kan du velge din favoritt potet, men vi foretrekker mølje med mandelpotet. Gulløye er også mye brukt tradisjonelt. 
 
Kok opp lettsaltet vann og ha i potetene, skru så ned varmen å la de trekke til ferdige. Koketiden avhenger av størrelsen, men du kan teste om potetene er ferdige med en kniv. Stikk kniven i midten av poteten og om den sklir av kniven så er potetene ferdige.  

Lever 

Ingen mølje uten lever! Men før du koker leveren må du rense den. Dette gjøres enklest med fingrene hvor du fjerner hinner i og på leveren og deler den samtidig i biter. Ikke vær bekymret om du finner makk på hinnen til leveren, dette er helt normalt og ufarlig, du fjerner uansett hinnen. 
 
Videre har du to valg:  

  1. Legg den ferdig rensede og oppdelte leveren i en kasserolle med vann, salt, litt eddik og pepper og lar dette trekke I 15-20 minutter (Noen bruker også å ha i løk I tynne skiver)  
  2. Legg den rensede og oppdelte leveren i en kasserolle og fortsett så med fisken. Når fisken er ferdig trekt auser du over litt av kokevannet/fiskesøet før du koker opp og lar dette trekke noen få minutter.  

Smaken er som baken så hvilken metode som er best kan vi ikke si. Prøv gjerne begge og finn din favoritt. 

Skrei 

Kok opp nok saltet vann til å dekke fisken, beregn ca. 2ss salt per liter med vann. Mange bruker også å ha eddik i fiskevannet under koking, hvorfor er vi usikre på men det spekuleres i at dette gjør torsken hvitere. Om du ønsker å benytte eddik bruk ca. 1ss per liter vann.  

Trekk så kjelen av platen, legg i fiskestykkene og la disse trekke på lav varme i ca. 4 minutter eller til fisken flaker seg, ta fisken ut av vannet med en fiskespade og legg på serveringsfat. Om du har en fiskerist gjør dette jobben mye enklere, da fersk skrei kan være veldig delikat og går lett i stykker når du skal ta den opp. 

Nå gjenstår det bare å dekke på bordet og nyte, det er klart for møljefest. Server gjerne flatbrød og smør som tilbehør til skreimølja. Retten er best når fisken er helt fersk, derfor har vi innført ferskhets garanti på alle bestillinger vi får inn. Bestilling kan gjennomføres i ferskfisk disken vår her. 


Vel bekomne! 


Lokale retter og varianter 

Kamsemage

Vreng magene, skrap og gjør dem rene i kaldt vann. Rens lever som beskrevet over og rør dette sammen med rug eller byggmel, salt og pepper til det blir en masse. (blandingsforhold mel til lever foreslås 1:3, men prøv deg gjerne frem). Vreng deretter magene tilbake og fyll de ca. halvfulle før du binder igjen endene. Kok magene i 20-30 minutter i lettsaltet vann til blandingen eser ut og fyller magene.

Fylt torskemage

Vreng magene, skrap og gjør dem rene i kaldt vann. Rens lever som beskrevet over, salte og pepre etter smak. Vreng deretter magene tilbake og fyll de nesten fulle med lever (noen bruker også oppskåret løk i magene), før du binder igjen endene. Kok magene i ca 20 minutter i lettsaltet vann.

Takk til Hedløy Jacobsen for tips!